Chapitre 1.1: Ngauman Harimau Malaya


watching a significant game in Malaysia history is one thing.

but watching it live in the stadium with all the other fanatics,
cheering for our national team, jumping over and over again after every score,
making the wave, singing in synchronization,
that's what we call pure passion.

no one else can replace those feeling we all felt that time.
no one.

...........

Aku selalu je terlambat kalau bab bab isu semasa dan recent news. Aku dah start buat post ni dari last week lagi tau tapi intenet lembap macam kura kura yang umurnya setengah abad, aku terus rasa annoyed nak tunggu. 


Walaupon dah seminggu Malaysia julang piala AFF Suzuki tu, aku nak jugak post something pasal kemenangan beliau. Tak banyak gamba pon yang sempat ditangkap akibat keterujaan yang terlampau, aku sajikan lah mana mana yang ada ye. Aku tak tangkap gambar banyak sebab teruja melampau lampau sangat time tu. Maaf, kualiti gambar tidak setanding dslr tatkala hanya mampu memiliki kamera digital yang dahulu nya pernah mengalami era kegemilangan namun kian dilupakan akibat kebanjiran penggunaan dslr. hehhehe. :B


aku pergi dengan roomate aku rabab. sampai sana, kitorang join dengan Milo & rakan-rakan beliau. actually semua adek-beradek laki aku pergi jugak. tapi aku tak join dorang sebab Milo yang pegang tiket aku. Lagipon nak cari dorang lagi lah payah. Dorang masuk pintu merah, jauh dari pintu yang aku masuk. Jadi tak dapat lah aku nak tengok match dengan siblings aku yang memang semua nya gila bola sepak ala ala football hooligans (tapi bukan lah yang ganas ganas tu. dorang yang fanatik fanatik tu) 


pape pon, game final memang terbaik dari ladang. masa tu, aku semangat Malaysia tu kuat sangat. tak pernah aku rasa sepatriotik niyh. rasa nak menangis terharu je. wuwuuwuwuwuwu~






Sebelum Match

.Masa tengah turun dari train. full gilaaa.



.banyak gerai gerai jualan kat sana. rabab & aku sempat beli trompet yang bunyi bising annoying tuu. tapi baju Malaysia tak dapat den nak beli. kewangan aku tengah tidak stabil kena bijak berjimat buat masa sekarang.
.manusia manusia yang datang. ramai wooo. nak cari kawan kami si Milo & the gang pon payah.

Milo, Rabab & abg milo, encik Faris.



.semangat kitorang dari uia memang pakai baju kuning hitam.
.muka masing masing selekeh sebab penuh sangat orang kat dalam tren dan terpaksa bersesak sesak.




During Match










After Match









aku kecewa jugak bila dengar kawan-kawan aku complain penyokong Malaysia memalukan, macam sakai lah. ape lahh. padahal korang bukan nya pergi stadium pon. jangan men kutuk tak tentu pasal. ape yang aku boleh cakap, if you don't go there and watch it live together, you don't know how it feels during that time. 

aku kecewa jugak bila warga Malaysia dan Indonesia start bergaduh ape semua. Media Indonesia tak habes habes provoke Malaysia. padahal roomate aku orang Indonesia, die relaks je. korang semua datang p UIA lah tengok macam mana kami semua (pelajar & pekerja baek dari Malaysia mahupun Indonesia) sama sama tengok match yang kat Indonesia tu. Masa kat cafe tu, Malaysia ke Indonesia ke semua duduk dalam satu cafe yang sama, duduk sebelah sebelah. takde pon berbalah ke hape. 

atas kemenangan Malaysia, hari Isnin & Khamis minggu lepas aku pakai kuning hitam pergi kelas. konon nak tunjuk bangga lah kan. lagi lagi kat student Indonesia yang selalu lepak kat HS cafe tu. hahaha. poyos. 


dan paling penting, for those who watch the match at stadium, 
We are now a part of Malaysian history. 
*betul tak tipu*



Congrats Harimau Malaya. 



Comments

♥ Fatin ♥ said…
wow!
tgk live.
confirm syok abes an kiko?
kiko kiki lala said…
memg best gila lah kalau tgk live.
laen gila feel dari tgk tv.
:DD

kite dah la memg minat bola.