.pesanan penaja. ;)

Jul 25, 2010

Chapitre 7.8: let's get it started already!

Susah betul kan jadi pelajar undergraduate niyh. Banyak assignment, new environment semua. Saya must admit memg saya lost sikit dengan kehidupan as a degree student. So many things but so little time. *padahal sempat lagi tido lepas habes class*


Okayh2, sbg pembakar semangat utk belajar dengan lebih tekun, ini lah senarai kerja & action plan yang perlu dimulakan dari sekarang sebelum terlambat:-


POETRY
1. Diction, yo. *atas kesilapan teknikal, hanya saya n rabab je yg belum hantar lagi keje ni*
- sila buat balik semula n hantar on ur next class.


2. Elegy
- Cari newspaper yg ade obituary, belasah je amek mane2 obituary pon.
- Find out more about elegy
- Start crunching ideas for ur elegy
- Compose ur elegy
- Re-write ur elegy in most creative ways *yay! buat cantek2 oke*
(to be submitted on early of August)


3. Song poem
- Start surveying any songs n narrow down ur choice okay.
(baki kerja akan dinyatakan selepas selasai elegy)


4. Class project
- sila buat dunno dulu okayh. cuma ambil tahu sape ur group je.


WRITING
1. Academic Writing vs Casual Writing
- edit power point yg aina buat
- divide who present which


2. Survey-based term papers (with Aina)
- buat outline/draft for each research topic 
- start narrow down what is the thing we actually want to focus/discuss on the research.
- senaraikan things-to-do together before bahagikan kerja
- draft out questionnaires for surveys n interviews. 


3. Library-based term papers (individually)
- survey topic u wish to do on magazines, newspapers n etc.
- narrow down ur search n start choosing which two that u want to do.


LINGUISTIC
1. Field Research
- buat outline/draft for ur research topic 
- start narrow down what is the thing we actually want to focus/discuss on the research.
- senaraikan things-to-do together before bahagikan kerja

SCIENCE OF HADITH
1. Spontaneous Presentation
- silalah fahami each topic before the start of every class utk mengelakkan diri dari membisu di hadapan kelas jika lecturer memanggil nama anda secara rawak utk jelaskan ape yg anda fahami tentang topik tersebut.

SCIENCE OF QURAN
setakat ni tiada kerja, boleh lah menari kegembiraan buat sementara waktu.

BAHASA MELAYU LANJUTAN
tidak berapa sure apekah tugasan yg perlu dilakukan. sila tanya cikgu on next class supaya dah boleh start dah with the work. 


STUDY CIRCLE
kelas belum lagi bermula. rasanya takde kerja lah kot. :P


pesanan kepada diri sendiri: baiklah, buat kerja elok2 ye. tolong lah settlekan secara konsisten supaya boleh study *erk, mcm pentipu je* n get on with ur extra-curricular activities pulak. 


sekian, utk maklumat dan tindakan,
ika. 

♥ anda suka? sila tekan ini sini.

0 responsi:

 

Blog Template by YummyLolly.com